Zinatra

Zinatra is een uit Nederlands-Limburg afkomstige hardrock band, die voornamelijk bekend is geworden als eerste band van toetsenist Robby Valentine.

Biografie

In 1987 richten Joss Mennen (zang), Gino Rerimassie (gitaar), Sebastiaan Floris (gitaar), Ronald J. Lieberton (bas) en Ed Rokx (drums) een rockband op die is geinspireerd door bands als Bon Jovi en Europe. Zij noemen hun muziekstijl happy metal als tegenhanger van muziekstromingen als black metal, death metal en trash metal. Hun eerste demo resulteert in een contract met Phonogram. Van de maatschappij krijgt de band anderhalf jaar de tijd om in de stille uren in de Wisseloord Studio's te werken aan hun debuut album. Het album wordt geproduceerd door Erwin Musper en ze krijgen hulp in de personen van Phil Collen (gitarist van Def Leppard) en Arnie Treffers (beter bekend van Long Tall Ernie and the Shakers).  Arnie schreef een aantal songs onder het pseudoniem van KELLY, tevens speelt hij mee op de LP Zinatra en The Great Escape. Zinatra is een idee van Arnie Treffers en Ron Lieberton.

Het in 1988 verschenen debuutalbum wordt uitgebracht op cassette in een LP-achtige doos. De band richt zich op de jeugd en door het uitbrengen op cassette kan de prijs laag worden gehouden. De platenmaatschappij ziet in Zinatra een grote toekomst en betaalt (naar geruchten) fors om de band op te laten treden als voorprogramma tijdens David Lee Roth's Europese tournee.

In 1989 wordt begonnen met de opnamen van hun tweede album, The Great Escape. Tussen de opnames door treedt de groep op in China, Thailand en Zuid-Amerika waar de melodieuze rock goed ontvangen wordt. In Nederland heeft de band minder succes, onder andere omdat Zinatra niet optreedt in clubs en dus niet zo vaak live te zien is.

Tijdens de opnemen voor The Great Escape wordt in 1990 de tweede gitarist, Sebastiaan Floris, vervangen door Robby Valentine. De toetsenist neemt veel van de composities voor zijn rekening. Een aantal nummers wordt geschreven door de Amerikaan Paul Laine (van de band Danger Danger). Mede hierdoor maakt het album een volwassener indruk dan de voorganger, maar wederom is het album in Nederland geen succes terwijl in verre landen de groep populair is. De single There She Was bereikt in Nederland alleen de tipparade.

In 1991 verlaat Robby Valentine de band om zich op zijn solocarrière te richten. Vanwege de tegenvallende platenverkoop, verbreekt Phonogram het contract met Zinatra.

In 1992 geeft Zinatra op het Cheese Mania festival een afscheidsoptreden. De zanger, Jos Mennen, vervolgt zijn loopbaan bij een band onder zijn eigen naam, Mennen.
 
 

Discografie

 • Albums
  • 1988 - Zinatra
  • 1990 - The Great Escape
 • Singles
  • 1988 - Love Or Loneliness - hitnotering 20-8-1988, Top 40, 6 weken, plaats 19
  • 1988 - Somewhere
  • 1989 - Looking For Love
  • 1990 - Love Never Dies
  • 1990 - There She Was
  • 1990 - Two sides of love
SOURCE: WIKIPEDIA