THIS PAGE IS PART OF A FRAMESET,  CLICK HERE FOR THE LONG TALL ERNIE SITE

ALFONS HAKET - MUSIC
THIS SITE'S JUST TO CATALOQUE MY COLLECTION IN USING IT AS A DATABASE
THESE PAGES ARE PURELY FOR EDUCATIONAL USE TO INFORM YOU
I DON'T S E L L THE MUSIC

 
NEWS

PAGE

 

FATE (SHADOWS COVERBAND)

In Januari 2019 heeft Alfons Haket met Theo Gamelkoorn, Eef Foppen en de nieuwe gitarist Fred ter Heneppe de band "FATE" opgericht. Groep speelt voornamelijk Shadows nummers. FATE is ontstaan door de voorletters van de bandleden samen te voegen...

AGENDA / NIEUWS - NEWS


27.09.17
Buurtverhaal: Mijn Spijkerkwartier

‘Terwijl we in wezen beschaafde mannen waren - jongens nog - zagen we er uit als het tuig van de richel’. Rondje Spijkerkwartier met Alfons Haket (2017). Stef  Gepubliceerd op 11 januari 2017

Alfons Haket maakte in zijn lange muzikantenloopbaan als zanger en gitarist deel uit van legendarische Arnhemse bands als The Moans en Long Tall Ernie and The Shakers. Hij woonde in zijn jeugd een paar jaar in de Spijkerstraat, waarna hij met zijn ouders in Arnhem Zuid terechtkwam, waar hij nog altijd woont. In het Spijkerkwartier kwam hij later nog regelmatig, om Herman Brood uit bed te halen voor een optreden, of om met de VPRO filmopnamen te maken in de hoerenbuurt. Na een kopje koffie bij Metropole, doen we een rondje Spijkerkwartier. Herinneringen ophalen.

The Moans
‘Het was één van deze twee panden. Dus dat grijze of dat witte, in mijn beleving. Ik weet het niet echt honderd procent meer’. Het zal vaker gebeuren deze ochtend, dat zijn geheugen hem in de steek laat. Zo gek is dat niet. Haket, 72 jaar - je geeft het hem niet -  laat zijn gedachten teruggaan naar het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw. We staan in de Spijkerlaan tegenover Koffiehuis Dostlar op nummer 18 en Snackhouse op 20.
 

‘Ik ben zelfs geneigd om te zeggen, dat het dit pand was, 20. Maar nogmaals, dat weet ik niet zeker. Herman’s kamer was aan de voorkant op de zolder’. Haket wijst de deur aan die toegang gaf tot een trap die leidde naar de kamer van een toen nog jonge en onbekende Herman Brood (1946-2001), een uit Zwolle afkomstige kunstacademiestudent waarmee Haket vanaf 1964 in The Moans speelde. Het was een van de vele beatbandjes die in het Arnhem van de sixties als paddestoelen uit de grond rezen. ‘Dat koffiehuis en die snackbar waren er toen uiteraard niet. Ik meen dat er een bakker zat’. Veel herinneringen heeft Haket er niet aan. ‘Ik kwam er alleen om Herman op te halen voor optredens of repetities. Hij lag dan nog steevast te snurken. Zijn kamer was een rommeltje. Hij was er ook bijna nooit. Sliep altijd bij een van zijn vele vriendinnen. Herman was een showman met – toen al – een enorm charisma’. 
The Moans, genoemd naar het nummer ‘Moanin’ van de Amerikaanse jazzdrummer Art Blakey, bestonden behalve uit Haket en pianist-zanger Brood uit bassist Jaap van Eik en Erlend Josephy op gitaar. Alan Macfarlane drumde.

Diezelfde Macfarlane situeerde de kamer van Brood overigens in het hoekpand Spijkerlaan-Driekoningendwarsstraat. Niet aan de voorkant en op de zolder, zoals Haket zich herinnert, maar aan de achterkant op de eerste verdieping: ‘Op die plek was een schutting en Herman had een balkon. Daar kon hij vanaf pissen’, aldus Macfarlane eerder in de Wijkkrant (2009, nummer 63, p. 6-7). 
In november 1966 vielen The Moans alweer uit elkaar en zochten de muzikanten hun eigen weg. Brood sloot zich aan bij Cuby and the Blizzards en maakte later vanuit Amsterdam furore met zijn Wild Romance. De overige Moans hielden het dichter bij huis en bleven, sommigen nog steeds, actief in de Arnhemse popwereld.

Gevaarlijke dingen doen
We lopen verder, richting Spijkerstraat waar we links afslaan. Ter hoogte van nummer 221 en 223 stopt Haket bij de zogeheten Brusselse huizen, van architect J.H. van Sluiters. In één van deze twee panden – hij weet het niet precies - woonde hij net na de oorlog met zijn moeder op de zolderverdieping.
 

Alfons Haket werd in 1944 geboren in het Duitse Hildesheim, als zoon van Willy Laue, een Kriegsmarine-man en de Rotterdamse Beppie Faasse, die zwanger werd van die knappe soldaat van de bezetter. Zij bracht haar zoon ter wereld, terwijl zij bij de ouders van Laue in Hitlers Duitsland verbleef. De vader van het oorlogskind raakte in 1943 zoek, maar overleefde. Het was niet de bedoeling dat Beppie, inmiddels met kind weer in Nederland, bij hem terug kwam: ‘Bleibt da!’, kreeg ze te horen. Willy had een andere vrouw gevonden.

Alfons kwam met zijn moeder in het Arnhemse Spijkerkwartier terecht, waar hij tot 1947 of 1948 zou blijven wonen, toen het gezin naar Arnhem-Zuid verhuisde.
Zijn achternaam kreeg hij van Martinus Haket, de man waar moeder na de oorlog mee trouwde. De jongen speelde in die jaren, tot ongenoegen van zijn bezorgde moeder, tussen de ruïnes van de kapot geschoten huizen in de Driekoningendwarsstraat. Hij had een eigen kamertje, van waar hij uitkeek op de bakkerij op de hoek van de Spijkerstraat-Prins Hendrikstraat. ‘De geur van vers gebakken brood, dat was zo heerlijk’.
‘Ik kan me herinneren dat ik ooit als klein jongetje daar - waar nu die nieuwe panden in de Prins Hendrikstraat staan – in de dakgoot heb gestaan. Ik moet toen ongeveer 3 zijn geweest. Mijn moeder keek uit het raam en zag dat. Ze stond te schreeuwen, helemaal in paniek. Ik stond dus in de dakgoot weet je wel! Dat staat me nog als de dag van gisteren bij. Ik mocht altijd graag gevaarlijke dingen doen. Ook later, ten tijde van The Moans, meestal met een zatte kop weet je wel, klom ik in hijskranen en bouwsteigers. Vond ik op de een of andere manier leuk’.

Foto van vroeger
In 2015 verscheen over Haket een heuse rock-biografie. Historicus Ferry Reurink en journalist Peter Bierhaus stelden zijn levensverhaal te boek in Alfons Haket. Dé jongensdroom: 60 jaar rock ‘n roll. Op één van de vele fraaie foto’s die in het boek (pagina 31) zijn opgenomen staat een piepjonge Alfons (rechts) met buurtkinderen in de Parkstraat. Alfons vindt de plek terug. ‘Het balkonnetje, die ronde ramen, dat klopt wel. En die regenpijp daar’.

Hij poseert opnieuw voor de foto op dezelfde plek waar hij eind jaren ’40 op de stoep stond. Zijn tante Hilde woonde er op de tweede etage van nummer 14, tot zij verhuisde naar de Zypendaalseweg. ‘Daar ging ik dan naar toe om te voetballen op de Ronde Weide. Daar stonden doelpalen. Dat is er nu allemaal niet meer. We liepen altijd te schoemen. Het was een hele fijne tijd’.

Het gat van Nederland
Het Spijkerkwartier werd er beroemd en berucht door, de rosse buurt, waaraan na aanhoudend verzet uit de buurt, een einde werd gemaakt. Het vormde ooit het ideale decor voor Long Tall Ernie and the Shakers, een stel Arnhemse rock muzikanten die zich een ruig imago wilden aanmeten. De jonge televisiemakers van het roemruchte VPRO-programma Het gat van Nederland, dat werd uitgezonden van 1972 tot 1974, wilden er graag aan meewerken.
Haket: ‘We hadden een afspraak bij Metropole. Om de boel te bespreken hoe we het zouden gaan doen. Daarna gingen we naar Klarendal. Bij de molen, het was daar allemaal nog een puinhoop, stond Henk Bruijsten, alias Hank the Knife, met een mes in de schutting te gooien. Dus dat werd gefilmd. Toen gingen we met die pooierbak, een Opel Kapitän of een Amerikaan, ik weet het niet meer, zogenaamd Alan Macfarlane uit de Koepelbajes ophalen. Je had toen in de stad nog café de Maff, waar ik op een Harley Davidson kwam aanrijden. Op een gegeven moment brak in dat café de pleuris uit. Arnie Treffers en Jan Rietman, twee andere bandleden, werden gefilmd achterin het Spijkerkwartier, waar toen nog een tanksstattionnetje zat, en speelden de pooier. Een vriendin van Arnie speelde de hoer en zat achter de ramen. Die kreeg klappen, weet je wel. De echte hoeren die dat zagen kwamen hun huis uit rennen, van wat is hier dan aan de hand! Wat gebeurt hier? Dat moest uiteraard allemaal gesust worden. Terwijl we in wezen beschaafde mannen waren - jongens nog - zagen we er uit alsof we het tuig van de richel waren. Het was een vermakelijke film die veel mensen hebben gezien. Daarna zaten de zalen wel vol. Ja, leuke tijd.’

Suf repeteren
Terug bij Metropole vraag ik hem of hij vaak terugdenkt aan die ‘goede oude tijd’? ‘Nou, vaak? Ik mis het spelen. Toen speelden we, wat zal het zijn? Wekelijks. En nu speel ik hooguit 10 keer per jaar’. Dat doet Haket met die andere oud gediende, Alan Macfarlane, in Hank the Knife and The Jets. Op 29 januari speelt hij met Captain Jetlag and the Cityhoppers, zijn andere band, vanaf 16.00 uur in café Touché. Is hij zich weer helemaal ‘suf’ aan het reperteren, want drie jaar niet gespeeld. ‘Moet je dat allemaal weer ophalen, weet je wel, het repertoire’. Daar springt de muzikant op zijn fiets, en voegt zich in het drukke verkeer van de Steenstraat, op naar Zuid.

(Met dank aan Ferry Reurink voor het beschikbaar stellen van de foto’s van de omslag van zijn boek en Parkstraat eind jaren ’40. Voor wie meer wil lezen over het levensverhaal van Haket en zijn omzwervingen in de Arnhemse muziekscène kan terecht bij het boek van Reurink en Bierhaus, Alfons Haket. Dé jongensdroom: 60 jaar rock ‘n roll, Oosterbeek: Uitgeverij Kontrast. 127 blz. ISBN 978-94-90834-96-8, nog altijd te koop bij uitgever én Arnhemse boekhandel).
 

Bron / Source: Wijkkrant Mijn Spijkerkwartier


20.09.17
"NIEUWS OVER ALFONS"


ARNHEM - Hank the Knife and the Jets pauzeren voorlopig na een ongeval van Alfons Haket. De Arnhemse zanger/gitarist kwam onlangs ten val met zijn racefiets tijdens een rit over de Posbank. Haket moest gereanimeerd worden en is nu bezig aan een lange revalidatie.
Henk 'Hank'  Bruysten vertelt op Radio Gelderland: 'Alfons is een fervent wielrenner. Hij was aan het fietsen op de Posbank en daar is hij in Velp gevallen, nadat hij een hartaanval kreeg. Toevallig was er een vrouwelijke Engelse bobby. Die vond hem en die heeft hem gereanimeerd. Alfons heeft in het ziekenhuis gelegen en nu revalideert hij.' 

ARNHEM - Hank the Knife and the Jets temporarily pause after an accident by Alfons Haket. The Arnhem's singer / guitarist recently dropped his race bike during a ride over the Posbank. Haket had to be reanimated and is now busy for a long revalidation. Henk 'Hank' Bruysten tells Radio Gelderland: 'Alfons is a fervent cyclist. He was cycling on the Posbank and there he fell in Velp after he got a heart attack. By chance there was a female English   bobby. She found him and had to reanimate him. Alfons has been in the hospital and now he is revalidating."

BRON / SOURCE: Radio Gelderland
 

VOOR ALLE NIEUWS OP RADIO
FOR ALL THE NEWS AT RADIO
LINK NEWS 2015

INTERVIEW


YOUTUBE AUDIODE JONGENSDROOM: 60 JAAR ROCK'N ROLL

Op 2 oktober verschijnt het boek Alfons Haket. Dé jongensdroom: 60 jaar rock ’n roll van Peter Bierhaus en Ferry Reurink. Alfons Haket is een Arnhemse rock ’n roller in hart en nieren. Hij speelde onder meer in The Moans (met Herman Brood), in Long Tall Ernie and The Shakers, en in Hank the Knife and The Jets.

In 60 jaar rock ’n roll maakte hij alles mee: van een gouden plaat tot twee keer in de gevangenis. Maar één ding liet hij zich nooit ontnemen: het plezier van een muzikant zijn. Hij maakte de droom waar die veel jongens in de jaren ’60 en ’70 hadden: een professionele muzikant worden. Alfons Haket did it! 

Ad Visser, ex-presentator AVRO’s Toppop / Singer-songwriter, zegt in zijn voorwoord over deze journalistieke biografie:
‘They tell it like it is!’
‘Dit boek vertelt het natuurgetrouwe verhaal hoe local heroes zich een pad hakten door het Nederlandse popklimaat van de 70’s. Hun grootse momenten en heftige teleurstellingen zijn opgetekend door 2 liefhebbers met een groot hart voor hun helden.’
‘En zo krijgen we misschien meer inzicht in het popbestaan dan in al die opgepoetste “Original Biographies” van de “Biggies”.’

Over de auteurs:
Peter Bierhaus (1956, Arnhem) is journalist en rock ’n roll-fan. Ferry Reurink (1973, Arnhem) werkt voor Bibliotheek Arnhem en doet historisch onderzoek. Ferry is auteur van het boek Het stadioncomplex (2007, De Arbeiderspers) en schreef samen met Peter het boek Vites! (2011, Uitgeverij CTRL-e)

Voor meer informatie, een recensie-exemplaar of interviewverzoeken bel of mail Uitgeverij Kontrastop 026 3337975 | 06 50869170 of via info@uitgeverijkontrast.nl

Alfons Haket. Dé jongensdroom: 60 jaar rock ’n roll is verkrijgbaar via de boekhandel, bol.com en andere webwinkels of te bestellen via www.uitgeverijkontrast.nl 

Alfons Haket. Dé jongensdroom: 60 jaar rock ’n roll
Peter Bierhaus en Ferry Reurink | ISBN 978-94-90834-96-8 | Uitgeverij Kontrast
128 pag. full colour hard cover | € 14,95


WEBSITE

Optreden in "De Kroeg", Arnhem 02-10-2015Dit is Arnhem Alfons Haket
Arnhem TV, met optreden / boekpresentatie in "De Kroeg", Arnhem 02-10-2015

YOUTUBEINTERVIEW "VALLEI RADIO" 13-10-2015
Vintage Years: 13 oktober 2015 - 2000-2200 uur met Alfons Haket en Peter Bierhaus

AUDIO


INTERVIEW 24-10-2015

YOUTUBE
 


© Copyrights Freetimeweb