De groep FATE (Fred, Alfons, Theo en Eef) speelt op Koningsdag bij de sporthal Elderveld veel topnummers van The Shadows
De groep FATE (Fred, Alfons, Theo en Eef) speelt op Koningsdag bij de sporthal Elderveld veel topnummers van The Shadows (Foto: Erlend Josephy)

Geest van The Shadows over Elderveld

In 1957 trokken de 16-jarige gitaristen Hank B. Marvin (solo) en Bruce Welch (slag) vanuit Newcastle naar London om het daar te gaan maken in de muziekbusiness Ze gingen naar de 'Two I's Coffee Bar' om deel te nemen aan een wedstrijd, waarin ze als derde eindigden. Nadat ze besloten hadden nog een nacht in de stad te blijven, ontmoetten ze de volgende dag de manager van Cliff Richard, die hun vroeg om hem muzikaal te begeleiden. Geen slecht idee, want op 24-jarige leeftijd waren beiden al miljonair (in Engelse ponden!)

door Erlend Joséphy

Arnhem - Toen Jerry Lordan hen een melodie aanbood kwam de carrière van 'The Shadows' pas echt van de grond. Apache stond in Engeland gedurende zes weken op de eerste plaats en werd een wereldhit. Kon-Tiki, Wonderful Land, Dance On en Foot Tapper waren de vier volgende nummer 1-hits in Engeland. Dit was voor een groot deel te danken aan hun unieke sound. Naast de Fender Stratocastergitaren (met jengelzwengel) werd gebruik gemaakt van een hele serie echo-apparaten, waaronder de Meazzi Echomatic 1 Type F en J en de schijfecho Binson Echorec Baby B1.

In Arnhem

In Arnhem konden beginnende bandjes nog niet tippen aan de Engelse bands. De meeste bandjes begonnen met een relatief goedkope Egmond gitaar, die gebouwd werd in de Egmondfabriek in Eindhoven, welke naderhand overigens nog vele submerken produceerde. Op die gitaar zette je een los verkrijgbaar element, wat via een snoer met bananenstekkers werd aangesloten op de pick-up ingang van de radio. Met een beetje geluk kwam dan daar wat geluid uit. Drummen leerde je met drumstokken op oude telefoonboeken of met vliegenmeppers op een oude krant (waarmee je het geluid van brushes probeerde te benaderen). En als je ergens ging spelen gingen alle spullen mee op de brommer. Zo ging het in 1959, het jaar waarin de band van Peter Koelewijn met drumstel, zelf gemaakte versterkers, gitaren en saxofoon per trein naar Heemstede toog om daar 'Kom van dat dak af' op te nemen. Maar ja, dat was toen, nu terug naar onze tijd.

Fate

Onder de huidige 60-,70- en 80-ers bevinden zich nog voldoende muzikanten met een onbedwingbaar verlangen naar de sfeer uit die jaren. Zo ook de leden van de onlangs opgerichte Arnhemse groep FATE (Fred, Alfons, Theo en Eef), die met veel plezier proberen die oude 'Shadows-sfeer' op te roepen door het spelen van de succesnummers Apache, Geronimo, FBI en vele andere nummers die door The Shadows beroemd zijn geworden. Tot veel plezier van hun Arnhemse fans, die daar net zo veel plezier aan lijken te beleven als de muzikanten zelf. Deze fans hoeven niet op Youtube te gaan zoeken naar de nummers uit die tijd, want op aanstaande Koningsdag kunnen ze gaan genieten, omdat Fate deze dan tussen 12.00 en 15.30 uur bij de sporthal in Elderveld speelt.

www.fate-arnhem.nl

Meer berichten