THIS PAGE IS PART OF A FRAMESET,  CLICK HERE FOR THE LONG TALL ERNIE SITE

LONG TALL ERNIE & THE SHAKERS - MUSIC

.....
THIS SITE'S JUST TO CATALOQUE MY COLLECTION IN USING IT AS A DATABASE
THESE PAGES ARE PURELY FOR EDUCATIONAL USE TO INFORM YOU
I DON'T S E L LTHE MUSIC
(THE) MOAN

 1967-1973


 

Biography
DUTCH / UK


Concerts &
Festivals


Discography


Media


Press Photo


Demo/Promo


Tour-TV Data

B A N D
Name Instruments Start End
Sjoerd van der Duim Vocals 01.10.67 197?
Marjo Schenk Vocals 01.10.67 197?
Arnie Treffers † Vocals 01.10.69 1973
Rein Muntinga Drums 01.10.67  197?
Alan Macfarlane Drums 01.10.67 1973
Jaap van Eik Bass 01.10.67 197?
Rob van Wageningh Guitar 01.10.67 197?
Alfons Haket Guitar 01.10.67 1973
Jaap Dekker Keyboard 01.10.67 197?
Peter Walda † Keyboard 19?? 19??
Harry de Wit Keyboard 19?? 19??
Jan Rietman Keyboard 19?? 1973


BIOGRAPHY DUTCH
De groep kende weer een aantal personeelswisselingen en op 1 oktober 1967 werd ook besloten de groepsnaam aan de tijd aan te passen. Onder management van Wim Zomer (ook Rodys) gingen ze verder onder naam Moan met de van Fullhouse teruggekeerde zanger Sjoerd van der Duim, drummer Rein Muntinga, bassist Jaap van Eik, gitarist Alfons Haket en toetsenist Rob van Waegeningh. 
 

De daaropvolgende dag werd een plaatopname gemaakt in de Phonogramstudio te Hilversum. Het betrof een kompositie van Rodys-voorman Harry Rijnbergen, “Flowers everywhere” waar producer Hans van Hemert zelf ook nog meezong in het koortje. Op 29 oktober trad de groep op in de schouwburg van Sittard samen met de Limburgse Sharons en de uit Engeland afkomstige populaire Dave Dee, Dozy, Beaky,Mick & Tich. Manager Wim Zomer zorgde ervoor dat de groep goed in het werk zat, maar kon niet verhinderen dat bassist Jaap van Eik door Cuby & The Blizzards werd ingelijfd. Dat gebeurde trouwens op verzoek van ex-Moans-lid Herman Brood die al een tijdje de toetsen beroerde bij de Drentse bluesgroep.

Begin november verscheen de eerste plaat van Moan en dit bezorgde de band diverse radio-uitzendigen en vooral veel optredens. Op 1 januari 1968 speelde The Moan voor de laatste keer samen voor de St.Tropez-Club in Arnhem. Jaap van Eik ging officieel naar de Blizzards. Sjoerd ging weer met Fullhouse in zee. Rob van Waegeningh hield op met spelen en Rein Muntinga werd manager. Eind 1968 ontstond er echter weer een nieuwe Moan-formatie die stevig aan de weg timmerde maar interessant zou het pas weer worden toen ex-Palace zanger Arnie Treffers de groep zou komen versterken begin 1969.
 

In de maand maart daaropvolgend werden er diverse nummers in de Arnhemse Audio-Studio opgenomen waarvan “Chocolate Sue” /“Drinkin’ too much beer” op single zou verschijnen. Op 18 april speelde Moan in Fantasio, het beatmekka van nederland. Buiten eigen repertoire werden veel tracks ver- tolkt van The Doors en Moby Grape en nummers in de stijl van Pink Floyd. In die tijd speelde ook de later bekend geworden pianist Jaap Dekker (Jaap Dekker Boogie Set) nog een tijdje mee, maar deze kon zich niet erg met de overige bandleden identificeren waardoor hij na een ruzie uit de band werd gezet.

Op 30 september werd opgetreden in de wereldberoemde Starclub te Hamburg, voorafgegaan door een plaatselijke groep. Moan was een van de laatste bands die in de Starclub optraden voordat de club ter ziele ging. Op 24 februari werd een proefopname bij Phonogram gemaakt met het nummer “Won’t you love me” maar die werd afgekeurd. Ook een opname in de Polydor studio op 25 mei werd geen succes. Ondertussen hadden ze van Jack Jersey uit Roosendaal een demoband gekregen met daarop zijn kompositie “Health of freedom”. Hiervan werd eveneens een opname gemaakt die op uiteindelijk op 7 januari 1971 zou uitkomen.
 


Scan thanks to Rob van Veghel

Op 10 juni 1971 staat Moan met “Health of freedom” op nummer acht in de Zweedse top tien. Kort daarna werd er in de GTB –studio in Den Haag een opname gemaakt van het nummer “Ruby” dat eveneens op single zou verschijnen. Op 2 november 1971 bestond Moan drie jaar en keek men terug op drie jaar succes. In april 1972 werd toetsenist Jan Rietman toegevoegd aan de groep. Als geintje werd in deze periode door Arnie en Alfons Haket en nog twee Arnhemmers een plaatje opgenomen onder de naam Long Tall Ernie & The Shakers. De plaat had niet direct succes maar het idee was leuk. Op die manier is de band feitelijk geboren. In december 1972 begon er vraag naar deze jaren vijftig rock and rollgroep te komen. Besloten werd om ze aan te bieden met Moan in het voorprogramma. Dit sloeg in als een bom. Eerst werd er 2 x 45 minuten opgetreden als Moan en daarna een uur lang als Long Tall Ernie & The Shakers. Bijna niemand in het publiek had in de gaten dat het een en dezelfde band betrof. 

Vanwege het enorme succes van Long Tall Ernie werd Moan op 1 januari 1973 ten grave gedragen. 

Het volledige verhaal en meeste foto's: Arnhem Beat '60 door Jeannette Joosten, 1985 
 

BRON TEKST: poparchief-arnhemBIOGRAPHY UK
THE MOANS / MOAN (Arnhem)

1967
With a new line-up,  a new (shortened) name and under new management the band went into the Philips studio in october 1967,  recording a song by Rodys-frontman Harry Rijnbergen, “Flowers everywhere”. Members were Sjoerd van der Duim, Rein Muntinga, Jaap van Eik, Alfons Haket and Rob van Waegeningh. Manager Wim Zomer got the band a lot of work but could not hold back bass-player Jaap van Eik when he was asked by his good friend Herman Brood to join Cuby & The Blizzards.
 


Photo by courtesy of Ton Odijk
Performance at De Korenmarkt,
Arnhem Holland

At the end of 1968  a new Moan arose when singer Arnie Treffers left  the Arnhem-based group Palace for the band. New recordings were made: “Chocolate Sue”/“Drinkin’ too much beer”. This formation played the Dutch beatmecca, The Amsterdam club Fantasio. Apart from their own repertoire the band they were also performing progressive work, playing songs of Pink Floyd, Moby Grape and The Doors.

On january 1, 1973 , due to the big succes of Long Tall Ernie, the band stopped performing as Moan.

Long Tall Ernie had lots of personell changes. Famous musicians who played in the band were Jan Rietman ( solo-artist/TV-host)) Henk Bruysten (became Hank The Knife from Hank The Knife & The Jets) and Carl Carlton (went to Vitesse).

SOURCE: DHP ENCLOPEDIA A - Z

The complete story and almost all photo's: Arnhem Beat '60 by Jeannette Joosten, 1985


MEDIA

MUZIEKEXPRESS 1971

Thanks to Rob van Veghel


Photo Sarasani


(PRESS) PHOTO'S


By Courtesy of Rob van Veghel


PHOTO SARASANI: TEXEL 1971??
L>R: Arnie Treffers - Peter Walda - Alfons Haket - Alan Macfarlane - Marjo Schenk
 © Copyrights Freetimeweb